baby

Wednesday, November 4, 2009

mari main masak-masak...

Sungguh sy x der mood nak mengarang.. bila mata berair kesakitan (sakit mata la tuh dpt mc dok rumah ari nie.. xtau nak wat per)... kepala sakit, idung bernapas sebelah... dpt mc rehat kat umah, tapi rehat seharian.. sampai naik bosan la pulaks..

untuk menghilangkan kebosanan baik, gagahkan diri update blog yang dah naik sawang nie.. pic untuk entry ni pun baba oja yg edit.. sy mmg kesengalan mls nak godek2 sekarang nie...

entry ari nie, nak main masak2... nie kisah masa mama kat kg lg.. mmg dah bersawang kan?? tp citer jugak la... byk lg dlm draft dok wat pekasam.. heheh... kisahnya sy masak Ketam Masak Telur Masim.. setelah merasa makanan itu di kedai Seafood terkemuka di PJ, sy bercita2 nak wat sendiri..

tp diorg pakai ketam bunga, sy pakai ketam idup.. fresh.. org Utara panggil ketam nipah.. Riuh satu rumah kecoh ketam tu merayap kat lantai.. hehe.. mak sy konon nk siang idup2 skali.. x pasal je tangan berdarah kena kepit.. harap sy mmg sy x sanggup nak membunuh...huhuhu sy nie kan penyayang.. so jalan penyelesaiannya... mak sy masak air rebus dulu bru siang kulit dia.. huuhhuu.. nak msuk kan ketam dalam air mendidih tu pun sy x sampai ati.. huhuhu...


ini lah ketamnya... mmg takut kena sepit.. kuat oo sepit dia...


nie isi ketam yg dah siap di basuh.. + bahan2 yg nak guna nnti... telur rebus harus ada yaa.. bahan utama tu, kang x jd lak ketam msk telur masin..huhuhu


Nie tukang masaknya.. huhuh.. telur tu amik yg merah saja tau..


daun kari pun kena pakai baru bau dia marii.. hehe


dan last sekali... makan.. nyam2.. sy suka...

KETAM BERTELUR MASIN

Bahan :
ketam (x kira apa jenis, mengikut selera) - 1kg
Telur Masin - 5-8 biji (amik yg merah sahaja/lenyek)
Tepung gandum/tempura - 200g
Bawang Putih (cincang)
Daun Kari - beberapa helai
Minyak Masak
Mentega/butter
secubit garam

cara-cara:
1. Siang ketam - potong + cuci bersih.
2. Gaulkan ketam bersama tepung.
3. Panaskan minyak goreng Ketam (angkat dan toskan).
4. Panaskan sedikit Mentega + tumis bawang putih + daun kari.
5. Masukan Ketam yg telah digoreng.
6. Masukkan telur masin yg telah dilenyek. Gaul hingga rata.
7. Secubit garam (jgn bnyak2 kang masin coz telur dah masin) klu nak sedap telur boh byk skit..hehe
8. Siap utk dihidangkan..

Senang kan? Renung2kan dan selamat mencuba.. nyam2...

 
template by suckmylolly.com header edited by mama oja layout edited by mama emma haloscan edited by mama jua